Skrivdags!
Choklad gör susen för ditt hjärta
Glada nyheter alla choklad-lovers. Chokladnjutare löper en tredjedels mindre risk av att drabbas av en hjärt-kärl sjukdom, det visar nu en ny brittisk studie. Glada nyheter för alla chokladälskare alltså!
Att choklad är bra för själen, det visste vi redan. Men det vi inte visste var att choklad också gör underverk för hjärtat, det visar nu nämligen en ny forskning, att choklad förebygger hjärt-och-kärlsjukdomar.
Hjärt-och-kärlsjukdomar är en av de största folkhälsoproblem vi har idag. Men nu har alltså en ny glad nyhet dykt upp för alla chokladälskare, att choklad kan hjälpa till att förebygga dessa sjukdomar, enligt en ny forskning av brittiska forskare på Cambridge Universitet i England. I forskningsresultatet kunde man konstatera att de som konsumerade mest choklad i form av ex. efterrätter och kakor hade 37 procent lägre risk att drabbas av en hjärt-kärlsjukdom jämfört med de personer som åt minst. Resultatet visade också att risken av att drabbas av en stroke var 29 procent lägre. Så fortsätt att äta mer choklad gott folk!
Källa – Expressen tisdag 30 augusti 2011
Källa – British Medical Journal
Hur tillverkar man choklad egentligen..?
Chokladtillverkningsprocessen börjar med att jäsa kakaobönorna. Dels för att få bort bitterheten men också ett första steg för att få fram den typiska chokladsmaken vi är vana vid. Bönorna skall jäsa i 2-6 dagar, helt beroende på vilken typ av böna det är.
Efter jäsningen torkar man bönorna. Den mest traditionella metoden är soltorkning.
Kakaobönorna måste sedan rostas för att smak och arom skall blomma ut.
Nästa steg är blandning av bönor. Olika bönor har nämligen olika egenskaper och genom att blanda olika bönor kan man få fram precis den kombination man söker.
Sedan är det dags för bönorna att malas, vilket görs i två steg. Först mals de ner till en kornstorlek på 150 mikrometer, för att därefter minskas till en kornstorlek på 15-20 mikrometer.
Nu är det tid för tillsättning av ingredienser, vilket betyder kakaosmör, socker och vanilj i någon form. Därefter är det conchning som gäller. Detta är en teknik som används för att göra chokladen blank och len. Sedan ska chokladen tempereras. Processen går till genom att först värma chokladen, sedan kyla och till sist värma igen och genom det kan man få den eftersökta kristallstrukturen. Detta gör man för att chokladen inte skall smälta så lätt när man håller i den samt för att den skall få en blank och vacker yta.
Det sista steget i chokladtillverkningsprocessen är att gjuta den. Man kan gjuta i många olika typer av formar, ex. plast, metall, gelatin eller kakaopulver. Viktigt är bara att skaka på formarna så att eventuella bubblor åker ut. Klart att njuta av chokladen!
Källa - http://www.chokladorama.se/choklad/att-tillverka-choklad