Torsdag 29 september.
”Chemically speaking, chocolate really is the world's perfect food."
- Michael Levine, näringsforskare - citat ur "Inside the Secret World of Hershey and Mars"
"Ingen annanstans har naturen koncentrerat ett sådant överflöd av de mest värdefulla födoämnena på ett så litet utrymme som kakaobönan." - Alexander von Humboldt (1796-1859)
Livet är som en chokladask...
Man vet aldrig vad det är i den.
- Forrest Gump, i Filmen Forrest Gump.
Skrivdags!
Choklad gör susen för ditt hjärta
Glada nyheter alla choklad-lovers. Chokladnjutare löper en tredjedels mindre risk av att drabbas av en hjärt-kärl sjukdom, det visar nu en ny brittisk studie. Glada nyheter för alla chokladälskare alltså!
Att choklad är bra för själen, det visste vi redan. Men det vi inte visste var att choklad också gör underverk för hjärtat, det visar nu nämligen en ny forskning, att choklad förebygger hjärt-och-kärlsjukdomar.
Hjärt-och-kärlsjukdomar är en av de största folkhälsoproblem vi har idag. Men nu har alltså en ny glad nyhet dykt upp för alla chokladälskare, att choklad kan hjälpa till att förebygga dessa sjukdomar, enligt en ny forskning av brittiska forskare på Cambridge Universitet i England. I forskningsresultatet kunde man konstatera att de som konsumerade mest choklad i form av ex. efterrätter och kakor hade 37 procent lägre risk att drabbas av en hjärt-kärlsjukdom jämfört med de personer som åt minst. Resultatet visade också att risken av att drabbas av en stroke var 29 procent lägre. Så fortsätt att äta mer choklad gott folk!
Källa – Expressen tisdag 30 augusti 2011
Källa – British Medical Journal
Hur tillverkar man choklad egentligen..?
Chokladtillverkningsprocessen börjar med att jäsa kakaobönorna. Dels för att få bort bitterheten men också ett första steg för att få fram den typiska chokladsmaken vi är vana vid. Bönorna skall jäsa i 2-6 dagar, helt beroende på vilken typ av böna det är.
Efter jäsningen torkar man bönorna. Den mest traditionella metoden är soltorkning.
Kakaobönorna måste sedan rostas för att smak och arom skall blomma ut.
Nästa steg är blandning av bönor. Olika bönor har nämligen olika egenskaper och genom att blanda olika bönor kan man få fram precis den kombination man söker.
Sedan är det dags för bönorna att malas, vilket görs i två steg. Först mals de ner till en kornstorlek på 150 mikrometer, för att därefter minskas till en kornstorlek på 15-20 mikrometer.
Nu är det tid för tillsättning av ingredienser, vilket betyder kakaosmör, socker och vanilj i någon form. Därefter är det conchning som gäller. Detta är en teknik som används för att göra chokladen blank och len. Sedan ska chokladen tempereras. Processen går till genom att först värma chokladen, sedan kyla och till sist värma igen och genom det kan man få den eftersökta kristallstrukturen. Detta gör man för att chokladen inte skall smälta så lätt när man håller i den samt för att den skall få en blank och vacker yta.
Det sista steget i chokladtillverkningsprocessen är att gjuta den. Man kan gjuta i många olika typer av formar, ex. plast, metall, gelatin eller kakaopulver. Viktigt är bara att skaka på formarna så att eventuella bubblor åker ut. Klart att njuta av chokladen!
Källa - http://www.chokladorama.se/choklad/att-tillverka-choklad
Studiofotografering, måndag 19 september.
Idag var alltså dagen då Paldeak fotat mig i studion för min framsida till boken. Han tog ungefär 250 bilder. Jag blev väldigt nöjd med fotograferingen och blev förvånansvärt nöjd med bilderna!! :) Här är lite smakprov på några av bilderna..
En riktig stort tack vill jag ge till käre Paldeak som tog sig tid och kom tidigare och offrade sin sovmorgon, köpte med sig kaffe, riggade upp studion, fotade mig och hjälpte mig en massa! Han är guld värd. Nu återstår bara att välja ut den bilden jag vill ha som framsida och försöka göra en snygg framsida i Photoshop. Kan bli en utmaning eftersom jag inte hanterar PS så bra.. men det kommer jag att fixa! :)
Chokladbollar & fina Sara
Som jag nämnde i inlägget tidigare idag så gjorde jag kokosbollar i eftermiddags. Dessa har jag gjort med kärlek till min kära Svenska C grupp imorgon, för då ska vi ha redovisning och fika, mums!
Har också äntligen fått bilderna från Emma, som vart bortrest, som jag tog på Sara häromveckan.
Jag tycker att denna bilden är sjukt snygg! Planen är att ha denna bilden på helsida någonstans i mitten av boken. Mer studiobilder blir det på måndag.
/ Elvira
Onsdag 14 september
Tidsplan
Tidsplan Projektarbete
v. 35
Jobba med projektplan - lämna in. Baka 3 kakor (cheesecake, mocca latte, kladdkaka) + fota dem.
v. 36
Göra 3 recept (vit chokladmousse, cupcakes, smoothie) och fota dem. Gör klart tidsplanen.
v. 37
Börja tänk på texter, skriv upp en plan på idéer på texter. Göra 1 (eller 2 om tid finns) till recept (cocosbollar) och fota. Börja skriv på en av texterna.
v. 38
Fota i studio till exempel på framsida. Jobba med texter. Även layout, skissa upp för hand på ett ungefär hur uppslagen skall se ut.
v. 39
Research. Jobba med texterna. Jobba även vidare med layout om tid finns.
v. 40
Jobba med texterna
v. 41
Baka 2 till recept och fota dem.
v. 42
Jobba med layout och texter
v. 43
Jobba enbart med bilder. Om modell behövs, planera + boka studio!
v. 44 HÖSTLOV. Är bortrest så kan inte räkna med att så mycket kommer hinna göras denna vecka. (eventuellt planera delredovsningen)
v. 45
Skriv ledare, viktigt!! Torsdag = Delredovisning. Planera och öva.
v. 46
Göra sista receptet (julinspirerat) och fota. Skriv baksidan, viktigt!!
v. 47
Jobba med det sista, korrekturläsa, finslipa. Lägg in eventuella dikter, citat osv.
v. 48
Reservtid för om något behöver göras om eller ändras eller om något ”gått fel”. Innehållsförteckning över recept? Tackord?
v. 49
Lämna boken för tryckning.
v. 50
Torsdag Redovisning
17/4 – Redovisning av rapport.
Smoothie & Cupcakes.
Hej! I helgen har jag hunnit göra...
En chokladsmoothie;
Och små söta (sjukt goda!) chokladcupcakes;
Tidsplanen är så gott som klar, lägger upp den det första jag gör imorgon istället, för nu är jag så trött och måste sova. Har också bokat in mitt andra handledarsamtal med Anna på onsdag för att få lite feedback på tidsplan osv. Nu kan jag knappt hålla ögonen öppna, Godnatt!!
Vit chokladmousse med hallon.
och passade på att göra en god vit chokladmousse med hallon.

Projektplanen
Projektplan
Projektets namn - ChocoLove
En bok för chokladälskare
Projektgruppen
Elvira Lindqvist
Telefonnummer
Lindqvistelvira.blogg.se
Mailadress
Handledare
Anna Öhman
Mailadress
Bakgrund
Jag har genom hela mitt liv alltid älskat att pyssla med bilder och text. Jag har på min fritid gjort olika kollage, och på senare år gjort en rad olika fotoböcker till både mig själv, och som present till familjemedlemmar och pojkvän, och även designat mina egna almnanackor år efter år, klippt och klistrat men också digitalt. Jag älskar alltså att pyssla och designa och få göra det på mitt eget sätt, med foto och text. När jag började tänka på projektarbete såg jag detta som en stor möjlighet och dröm att förverkliga, att göra en riktig bok. En stor passion jag har är choklad, jag är en riktig chokladfantast. Jag älskar choklad i alla dess former. Därför tänkte jag slå ihop dessa två, till en Chokladbok. Men inte som vilken kokbok som helst utan en bok med texter, tankar, citat och vackra bilder. Recepten är mina favoritrecept, de flesta av dem har jag fått från gamla farmor och mormor, sådana recept som har en historia bakom. Jag ser verkligen fram emot att sätta igång och jag tycker att detta kommer att bli väldigt roligt, därför tror och hoppas jag att det kommer att bli ett väldigt bra resultat.
Syfte, mål och problemformulering
Min uppgift och mitt mål är att göra en fin bok som upplyser om choklad på ett trevligt sätt och sprida bra recept. Slutprodukten skall bli en inbunden bok på ca 30 sidor. Boken ska innehålla ca 10 uppslag med recept +bild/bilder, men också ett fåtal ca 3 stycken småtexter om choklad. På några sidor tänkte jag också ha några fina bilder på choklad som täcker hela sidan. Detta kan såklart ändras under processens gång, om jag inser att jag har mycket tid över kan jag ju skriva mer eller ha fler recept, eller tvärtom.
Målgruppen för boken är människor som både gillar choklad och att få lära sig mer om choklad. Jag tänker främst på kvinnor i åldern 25-50 år gamla. Det beror ju också på intresse. Jag tänker att min bok kommer att rikta sig till de i min målgrupp som är lite hemmafru-aktiga, gillar att mysa, fika och baka. Jag tänker på lite inredningsintresserade personer. Boken ska informera om choklad, ge idéer och inspiration, men också leverera annorlunda bilder, tankar och lite nyttig vetskap om chokladen.
Genomförande
- Val av metod
Jag ska baka och laga allting hemma. Alla bilder tar jag med min egen systemkamera. Jag redigerar bilderna hemma i ett enkelt program. Om jag måste ha användning av Photoshop så redigerar jag i skolan eftersom jag inte har tillgång till de programmen hemma. Till texterna börjar jag med att göra research och sedan skriver i Word. Jag skall sedan använda mig av ett program, blurb.com, där jag tillverkar och designar själva boken och hur den ska se ut. Jag hade kunnat designa boken själv i InDesign för att nå mitt mål, men jag känner att jag inte behärskar det programmet så bra, och det skulle då ta väldigt mycket tid om jag ska göra det själv, för mycket tid än vad jag skulle hinna. Till mina bilder kommer jag troligtvis ha modeller, men det är inget planerat utan det kan impulsivt ändras under projektets gång.
- Val och insamlande av information och material
Jag behöver ta reda på hur en matbok/kokbok är uppbyggd och designad. Detta gör jag genom att titta i andra böcker, kokböcker osv. som jag har hemma. Jag tittar i olika tidningar och böcker i helhet för att få inspiration. Jag använder mig av internet för research till texterna och användningen av Blurb. Recepten har jag hemma i pappersform.
- Val av eventuella medarbetare
Jag ska göra uppgiften på egen hand. Jag har funderat på väldigt länge om jag ska göra det själv eller med någon annan men har nu bestämt mig för att göra arbetet själv. Nackdelarna är att det blir svårare och mer arbete att göra det själv, ingen att bolla idéer med och hjälpas åt och vända mig till om något går fel utan jag måste ta allt ansvar själv. Fördelarna är att jag kan planera min tid hur jag vill, jag behöver inte rätta mig efter någon annans tider vilket jag tycker är skönt. Jag kan göra det precis som jag själv vill och behöver inte tänka på någon annans önskningar. Jag tror att det kan vara en stor fördel för mig att göra det själv, mestadels för min självkänsla, att känna att detta är något jag har tillverkat, helt själv.
- Tidsplan (separat sida)
Form för presentation
Jag ska presentera min bok genom att visa upp den digitalt på storskärm, visa sidorna och presentera hur jag gjort och hela min process, tankar, hur det gick osv. Detta för att jag ska kunna visa alla samtidigt och inte bara en enstaka person i taget. Jag vet inte riktigt om jag hunnit få hem själva produkten (boken) så att jag kan visa den, men förhoppningsvis så har jag det. Då tar jag med den och visar och skickar runt så att alla får se, men jag räknar inte med det tills december. Under presentationen tänkte jag, för att göra det lite roligare, ta med en chokladkaka eller annat som finns i min bok och bjuda alla på under tiden de lyssnar på min presentation.
Resurser
Omkostnader ;
- Kostnad för ingredienser
- Kostnad för boken, beroende på hur många sidor det blir och hur många exemplar jag trycker upp. Antagligen 200-300 kronor per bok.
Elvira Lindqvist M09B
Projektarbete
Nu är det fredag 2 september och jag ska hem och njuta av helg.
I helgen tänkte jag sätta mig och skriva och planera tidsplanen,
och sedan på måndag igen 10.30 har jag bokat första mötet med min handledare Anna Öhman.
Jag uppdaterar snart igen!
Torsdag 1 september, fjärde lektionen!
Hej chokladbloggen! Nu är det torsdag 1 september, andra veckan i skolan och jag har nu avverkat de två PA-lektionerna för denna veckan. Hitills denna veckan har jag hunnit göra tre recept + fotat dem till min bok. Chokladcheesecaken som ni såg i förra inlägget, Moccalatten igårmorse och så hann jag slänga ihop en kladdkaka på kvällen också. Kladdkakebilden blev rätt dålig och mörk dock så jag ska nog inte använda den. På dagens lektion har jag också gjort klart min projektplan. Nu återstår att göra en tidsplan (VIKTIGT!!), och sedan är det bara att sätta igång.
Mocca Latte
Kladdkaka (ska ej användas)
(använd denna bild som ett problem jag stött på)