Olika typer av choklad, check.

Måndag vecka 42. Imorgon står teater med text-gruppen på schemat, men på onsdag fortsätter jag att skriva. Ett helt uppslag om ursprung återstår. To be continued..




Olika typer av choklad

Vilka olika typer av choklad finns egentligen?
Jag tog reda på fakta och har svaren.


Mörk choklad
Mörk choklad innehåller endast kakao, i form av kakaomassa, kakaopulver och kakaosmör. För att få kallas mörk choklad ska kakaohalten vara minst 43 %. Med dess höga kakaohalt, är mörk choklad en rik epicatechin- och gallussyrakälla, vilket tros ha hjärtskyddande egenskaper.

Mjölkchoklad
När mjölk ingår i blandningen så kallas chokladen för mjölkchoklad. Detta är den allra vanligaste sorten av choklad och det var Schweizarna som var först med denna typ. Huvudingredienserna är socker, kakaosmör och mjölk. Den kan ofta innehålla mer av de andra ingredienserna än av själva chokladen, men måste dock innehålla minst 30 % kakao.

 

Vit choklad
Egentligen så räknas inte vit choklad som choklad eftersom den inte innehåller något kakaopulver. Däremot så innehåller den kakaosmör, mjölkpulver och socker. För att få kallas för vit choklad så måste andelen kakaosmör vara minst 20 %. Vit choklad innehåller även mjölkpulver och emulgeringsmedel.

 

Överdragschoklad
Överdragschoklad är en speciell form av choklad som främst används av chokladtillverkare och bagare, för ex. doppning. Chokladen är rikare och krämigare jämfört med vanlig. Denna sort måste innehålla minst 16 % fettreducerad kakao.

Blockchoklad

Blockchoklad är den sort som i regel är gjord för att smältas eller användas i matlagning, exempelvis när du bakar. Den innehåller mindre än 30 % kakao och har en högre halt vegetabiliskt fett jämfört med vanlig choklad.

Ekologisk choklad
För att choklad ska kunna kallas för ekologisk choklad så måste 95 % av ingredienserna vara ekologiskt odlade. Alla eventuella tillsatser i chokladen måste såklart också vara ekologiska.

 

http://www.godishuset.nu/choklad/olika-sorters-choklad/

http://www.chokladorama.se/choklad/olika-typer-av-choklad


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0